A legdrágább van Gogh festmény - Doctor Gachet


Megosztom Facebook
Doctor Gachet

A festményt a Christie's, New York-i aukciós ház adta el 1990-ben 82.5 millió dollárért. Ez 2010-es értéken számolva közel 150 millió usa dollárt jelent. A festménynek két változata van, mindkettő 1890 júniusában készült. Van Gogh életének utolsó hónapjában /július 27-én lőtte mellkason magát, július 29-én halt meg/.

Mindkét festmény Doctor Gachet-t ábrázolja. Gachet viselte gondját van Gogh-nak az utolsó hónapokban. A két ember nagyon jól kijött ezen időszakban, Van Gogh sokszor hangoztatta, hogy a doktor még őrültebb, mint ő maga. A festmények jól megkülönböztethetőek, különböző színekkel és technikával készültek.

A kék háttérel festett kép a Musée d'Orsay-ban található, Párizsban, a másik jelenleg is magánkézben van.

Tulajdonosa nyilatkozta: "Voltaképpen azt a vágyamat akartam kifejezni, hogy örökre megtarthassam a festményeket." Az elégetés helyett később azt is fontolóra vette, hogy egy múzeumnak vagy az országának adományozza a képet. A tulajdonos 1996-os halálát követően a festmény pontos tartózkodási helye és tulajdonosa ismeretlenné vált. 2007 elején felröppent a hír, hogy a kép egy évtizeddel korábban osztrák tulajdonba került, de az új tulaj, Wolfgang Flöttl azóta gazdasági nehézségek miatt szintén megvált a festménytől. Hogy most hol van, az rejtély.

A festmények érdekessége: vitatják, hogy mindkét kép van Gogh keze munkája. Doctor Gachet előszeretettel másolta a művész képeit, és mivel ezek az utolsó hónapban született festmények, ki tudj? Azt tudjuk, hogy van Gogh ekkor már többször volt ágyban, mint a festőállvány előtt. Egyik festmény sem lett aláírva a művész által.

Vincent Van Gogh - Doctor Gachet
Doctor Gachet
1890 május-június
67x56 cm
magántulajdon

Vincent Van Gogh - Doctor Gachet
Doctor Gachet
1890 június
68x57 cm
Párizs, D'Orsay múzeum

Vissza: Vincent Van Gogh érdekességek