Fotózás - Besenyei Péter részére festett sisakkal


A Red Bull 10 teljesen különböző művészt kért fel arra, hogy a 2008. augusztus 20-i Air Race futamig újragondolják Besenyei Péter sisakjának designját.
A sisakok árverésre kerültek, az összeg pedig a Wings for Life alapítványt segítette.

Szabó Győző színművész, Szabó Sípos Barnabás színművész, Herendi Porcelángyár, Zsolnay Porcelángyár, Budha Tamás grafiti művész, Barabás Zsófi, Kosaras Renáta, Kucsora Márta, Verebics Ágnes, Péterfy Ábel kortárs festőművészek mind elvállták, hogy munkájukkal támogatják a Wings for Life elnevezésű gerinckutatási alapítványt. Az alapítvány célja nagyra törő, ám nem elérhetetlen: senki se kényszerüljön baleset után tolószékhez kötve leélni hátralévő életét. A Wings for Life konkrét célja az alapvető klinikai kutatások támogatása, és a különböző kutatási kezdeményezések közötti nemzetközi koordináció. Fontos továbbá az olyan pénzügyi eszközök felszabadítása, amelyek megfelelő ráfordítással előbbre vihetik a tudományos és gyakorlati munkát. Ehhez nyújt reményeink szerint segítséget a már említett 10 művész, akiknek május közepéig volt alkalma arra, hogy a kapott sisakokat saját elképzeléseik szerint megfessék. A kész műveket több réteg lakkal fedték és a zsűri döntésére bízták őket, amiben helyet foglalt természetesen Besenyei Péter és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus kijelölt tagjai. A 10 sisak közül egybe, az általuk legkreatívabbnak és legérdekesebbnek ítélt darabba került beépítésre a rádiós berendezés, hisz csak ebben az egyben repült Besenyei Péter augusztus 20-án a Red Bull Air Race hazai futamának keretében.

A 10 alkotást, köztük a győztes darabot is az Origo segítségével bocsátották online árversére, a befolyt összeg pedig a már említett alapítványt és azon keresztül a gerincsérült embereket segítette.

Kosaras Renáta alkotása a zsűri és Besenyei Péter döntése alapján a második lett, ellenben ez az alkotás volt Besenyei Péter kedvence.

Ami még külön öröm, hogy ez a sisak lett a legmagasabb áron elárverezve.

A sisak 3 gramm 24 karátos arannyal lett megfestve.

fotó: Romet Róbert
styling: Nikosz
haj: Gedeon Bácsi