„MOZGAT! …testünk ideiglenes állomáshely…” című táncos színházi bemutató és kiállítás


„MOZGAT! …testünk ideiglenes állomáshely…” című táncos színházi bemutató és kiállítás

2008. december 01-én debütált Kosaras Renáta festőművész „MOZGAT! …testünk ideiglenes állomáshely…” című táncos színházi bemutatója és kiállítása, mely a Kortárs Művészeti Egyesülés a Fiatal Művészekért Egyesület szervezésében jött létre.
A premiernek a budapesti Karinthy Színház adott otthont.

Ma már nem számít ritkaságnak, ha a zenét, a táncot és az irodalmat ötvözzük egy előadáson belül – de az, hogy ebbe a triumvirátusba beillesszük a festészetet, s mindezt színházi környezetbe helyezzük -  az igazi ínyencség még ma is.

Az est létrehozásában közreműködött Boda János táncos-koreográfus, Rozgonyi Péter zenei szerkesztő, rendező, valamint Martinecz Andrea jelmez – és díszlettervező, Kéri Kitty és Oberfrank Pál színművészek, táncosok, és a Karinthy színház technikai munkatársai.

Mindannyian arra törekedtek, hogy minél több művészeti ág eszköztárát felhasználva, a színház technikai adottságait kihasználva vigyék közel a nézőkhöz a kortárs képzőművészetet, hogy megmutassák, egy ecsetvonás, egy szín hány gondolatot, érzést tud kiváltani belőlünk.

Kosaras Renáta képekbe foglalta gondolatait, színekkel, formákkal mondta el örömét, félelmeit. S mint féltve őrzött gyermekeit, a tánc ruhájába öltöztetve, zenével, irodalommal ékesítve megmutatta - hogy mi mozgatja a világot.

A műsor végén a vendégek premierhez illő, hatalmas ovációval fogadták a színpadon a közreműködőket, a táncosokat, a teljes színházi stábot. Kosaras Renáta festőművész csak  néhány meghajlást és hosszú percekig tartó vastapsot követően tudta tolmácsolni köszönetét a támogatóknak.

A meghívott vendégek a színpadon közelebbről is megtekinthették a festményeket, melyek -néhány kivétellel, ami már a helyszínen elkelt – megvásárolhatóak.

A zártkörű rendezvény meghívott vendégei az előadás után Sike Tamás boraival és a Törley cég pezsgőivel koccintottak.

Az előadást eredetileg az Egyesület egy alkalomra tervezte, de a hatalmas érdeklődés miatt 2009-ben lehetőséget biztosítanak arra színházaknak, rendezvényszervezőknek, művelődési házaknak, hogy az előadást megvásárolják. A képeket valószínűleg már csak reprodukcióban láthatja a nagyközönség a további előadásokon, de érthető, ha a tulajdonosok nem szívesen válnak meg tőlük még egy-egy este kedvéért sem.

MOZGAT, testünk ideiglenes állomáshely….


„Számít–e a lét, vagy csak maga az anyag?
Számítunk–e csak úgy bele a vakvilágba?
Létezésünk rajtunk kívül még ki csodálja?
Vajon életünket milyen mozgatóerő irányítja?”

„Az egész Istennel kezdődött.
Az ember léte nem a véletlennek köszönhető.
Okkal vagy aki vagy.
Gondos terv része.
Egy kincs egy különös alkotás
Egyedi teremtmény semmi más.
EMBER!”

Karinthy Színház

Képek a színházi bemutatóról és a kiállított festményekről

 

Hamarosan megtekinthető az előadásról készült videó anyag is!