Hangok ... és Színek ... Kosaras Renáta és Koós Réka Szentendrén- Orientpress.hu


Kosaras Renáta és Koós Réka közös kiállítása

Kosaras Renáta festőművésznő és Koós Réka színművésznő közös kiállítása nyílik a szentendrei ArtUnio Kortárs Galériában szombaton. A „hangok és színek…” című tárlat alkotásain ismert dallamok – hangok jelennek meg színekben a festő és a színművész szemszögéből.

Hiányzik - Kosaras RenátaKözös kiállításon szerepel Kosaras Renáta és Koós Réka a szentendrei ArtUnio Kortárs Galériában. A tárlatot Farkasházi Réka színművésznő nyitja meg szeptember 9- én, szombaton.

A festményeken ismert dallamok – hangok jelennek meg színekben a festő és a színművész szemszögéből, olyan előadók által ihletve, mint Zséda, Ákos, Zorán és más külföldi előadók.

Kosaras (a fotón „Zaj”- című képe látható), művészetéről azt vallja: A Hangok keltette látomás festészete jelenik meg előttünk a képeken.
A látomás, mely – úgy hisszük - alapvetően egy kategória ebben a képi világban, ahol én, mint az alkotó képzeletemben a dolgok, nem köznapi látványként, hanem az általános érvényre emelkedő látomás szintjén jelennek meg, a hangokból színek, a színekből érzések lesznek. A látomás festészete, a valóságtól erősen elrugaszkodó költőiség megragadása kívánkozik ki a képeimből. Rendkívül erős és intenzív képzelőerőre van szükség ahhoz, hogy azt lássák, amit láttatni kívánok velük.

A képek színvilága telített és sűrű, jellegzetessége a feszültség, egyszerre a burjánzással szinte ki akarnak törni a színek, és életre kelni itt körülöttünk, ők is itt vannak, tudatják velünk, ők a környezetünk. Érezhető a fizikai és lelki világ energiája, mely megakadályozhatatlanul tőr fel, szabad és önmagáért való.”

Koós Réka rövid időn belül harmadszor szerepel képeivel kiállításon, pedig mint mondja, elsődleges műfaja a zene. „Amit az énekléssel valami miatt nem tudok kifejezni, azt a festéssel hátha sikerül! A zene mint katalizátor sok művésznek segít. Ezért először azt gondoltam, ez lesz életem legegyszerűbb feladata. Már megint tévedtem. A dalokat hallva sokszor úgy éreztem, a zenénél nincsen kifejezőbb művészet. Meg kellett tanulnom vizuálisan látni azt, amit eddig vokálisan éltem meg. Lassan megszűntek a hangok… és előbújtak a színek…”

Cikk forrása:
http://orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=7992&Tema
=&Tar=Keresesben=1&Szoveg=Szentendr&Altema=