Ami a Világot mozgatja - Kosaras Renáta - színházi előadás


MOZGAT, testünk ideiglenes állomáshely

Ma már nem számít ritkaságnak, ha a zenét, a táncot és az irodalmat ötvözzük egy előadáson belül - de az, hogy ebbe a triumvirátusba beillesszük a festészetet, s mindezt színházi környezetbe helyezzük - az igazi ínyencség még ma is.


Ha ehhez hozzávesszük, hogy a festészet alatt jelen esetben a kortárs festészetet értjük, akkor igazán érthető az esemény pikantériája. Valószínűleg ennek a különlegességnek nem tudott ellenállni Boda János táncos-koreográfus sem, mert nem egyszerűen elvállalta Kosaras Renáta festőművész felkérését, de négy év kihagyás után ismét színpadra állt a "kék szemű ördög". Harminc képhez készített koreográfiát - és már az első válogatáson eldöntötte, hogy táncosként is részt vesz a produkcióban, nem csak mint koreográfus. Boda János táncos kisugárzása semmit nem veszített az elmúlt évek alatt, és legnagyobb kritikusa, Huszárik Kata színművész (egyben feleség) is elismerte, hogy Jánosnak még most, 36 évesen is színpadon a helye.

Az est létrehozása egyébként igazi team-munka volt, Kosaras Renáta felkérésére a szakma legjobbjai álltak a produkció mellé. Rozgonyi Péter zenei szerkesztő, rendező, Martinecz Andrea jelmez - és díszlettervező, Kéri Kitty és Oberfrank Pál színművészek, a táncosok, és a Karinthy Színház technikai munkatársai is mind aktívan részt vettek az alkotói folyamatban. Mindenki a magáénak érezte a produkciót, és titokban mindenki abban reménykedett, hogy a siker majd bebizonyítja, hogy igenis szükség van ilyen összművészeti előadásokra is. A cél, hogy bemutassák, egy-egy hangulatot, érzést hányféle módon képes megjeleníteni a művészet az ő sajátságos, egyedi eszköztárával tökéletesen sikerült. Az előadásnak már rég vége volt, már a képek is lekerültek a színpadról, amikor még mindig beszélgető párokba, csoportokba lehetett botlani a Karinthy Színház előterében. Kosaras Renáta festőművész nem félt megosztani képekbe foglalt gondolatait, örömét, bánatát a közönséggel, - s mint féltve őrzött gyermekeit, a tánc ruhájába öltöztetve, zenével, irodalommal ékesítve megmutatta nekünk - hogy mi mozgatja szerinte a világot. Az előadást az alkotók eredetileg egy alkalomra tervezték, de a hatalmas érdeklődés miatt 2009-ben lehetőséget biztosítanak arra színházaknak, rendezvényszervezőknek, művelődési házaknak, hogy az előadást megvásárolják. A képeket valószínűleg már csak reprodukcióban láthatja a nagyközönség a további előadásokon, de érthető, ha a tulajdonosok nem szívesen válnak meg tőlük még egy-egy este kedvéért sem.

Cikk forrása:
http://www.helloinfo.hu/main.php?folderID=1022&articleID=14797&ctag=articlelist&iid=1