Hogyan fejleszthető a sportkommunikáció, a média- és marketing tartalmaink, hogy a mai társadalom számára az állandósult médiazajban is hallható és látható legyen a sportoló teljesítménye, a teljesítményéhez vezető út és a szponzorációs együttműködések kreatív marketingkommunikációja.

Hazai és nemzetközi szinten számos írás, tanulmány született már sportmarketing – sportkommunikáció témában. A sportoló a sportteljesítményével építi a saját brandjét, az erős és egységes márkaként megjelenő sportolónak van esélye és lehetősége hosszútávú sikeres szponzorációs és támogatási együttműködések kialakítására és fenntartására. A fenntarthatóság klasszikus fogalmába beleértjük a stratégiai gondolkodást, az innovációt a kommunikáció és a marketing minden szintjén. A sportszervezetek számára rengeteg lehetőség kínálkozik, hogy offline és online érvényesüljenek a marketing-kommunikációs lehetőségek között integrált, innovatív módon. A végső kommunikációs stratégia elkészítésénél határozzuk meg, hogy milyen innovációs – kommunikációs eszközökkel, mely csatornákon és módszerekkel, milyen meghatározott üzenetet juttatunk el a sportoló és támogatója célcsoportjához.

Ha nem látod magad nyertesként, akkor nem tudsz úgy teljesíteni, mint egy győztes.

Zig Zigler

Kosaras Renáta - sport - marketingkommunikációs & sportdiplomáciai szaktanácsadó
sport – marketingkommunikációs & sportdiplomáciai szaktanácsadó
Magyar Sport Üzleti Szövetség – alelnök

Sportszakmai pályafutásom

Az elmúlt 20 évben több iparági területen dolgoztam kommunikációs szakemberként. Szinte mindegyik munkámban jelen volt a sport, tudatosan alakítottam a sportkommunikációs irányvonalat. Három évig a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozatának kommunikációs vezetőjeként azon dolgoztam szakmabeli kollégákkal, hogy sportszponzorációs együttműködésekben a tagozat minél több sportmarketing és kommunikációs tudást tudjon átadni a feleknek. A 2020-ban alapított Magyar Sport Üzleti Szövetség (MASÜSZ) alapítója és alelnökeként egy olyan széles körű és aktív szakmai közösséget képviselünk a szövetség tagjaival, akik munkájukkal katalizálni tudják az egységes sztenderdeken nyugvó iparági gondolkodás kialakulását.  Célunk a sportélet és az üzleti élet közötti kapcsolat facilitálása, a sport, a gazdaság és a társadalom közötti kölcsönösen előnyös viszonyrendszer kialakulásának elősegítése.

Sportszövetségi tapasztalatok

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség sportszponzorációs és sportdiplomáciai tanácsadójaként együtt dolgozva közös célunk, hogy 2024 -es párizsi Olimpián magyar sportmászó is részt vegyen, hegymászóink pedig a következő években számos megmászható csúcsot érjenek el.

Magyar Búvár Szakszövetség sportkommunikációs tanácsadójaként közös célunk volt a búvársport széles körű megismertetése, mint szabadidősport és versenysport.

OKTATÁS


Hazai sportmarketing tematikájú konferenciák, valamint a Magyar Testnevelési Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem sportmarketing vonatkozású óráinak előadója vagyok.

Korábbi diplomám mellé – szakirányú tudásom fejlesztése érdekében – 2020-ban kiváló minősítéssel szakirányú diplomát szereztem a Széchenyi István Egyetem Sportdiplomáciai szaktanácsadó szakán.

Projektek, amelyekben részt vettem

Az elmúlt években több sikeres extrém sportesemény és projekt kommunikációs vezetői feladatait láttam el. (Agyaggalamb lövő kupasorozat, Örömautóztatás beteggyerekeknek a Hungaroringen, Nitro Circus Budapest, Magyar Everest Expedíció ((Klein Dávid – Suhajda Szilárd)), Magyar Déli-Sark Expedíció (Rakonczay Gábor), PREGA konferenciák sportolói nagyköveti kommunikáció, Mozgásvilág Tesztnap, az RPM Autó- Motor Magazin Sportklub műsorában műsorvezető riporterként beszélgettem sportolókat.

2022-ben a 19. FINA Világbajnokság Budapest Szervező Bizottságának tagja voltam és az esemény Sportszponzorációs vezetője.

A marketing kommunikációs munkám során számos olimpikonnal, élsportolóval dolgoztam és dolgozom együtt különböző sportolói márka projekteken a mai napig. – Noszály Sándor, Cseh László, Pulai Imre, Nagy Norbert, Szécsi Zoltán, Igaly Diána, Knoch Viktor, Sebestyén Péter, Lukács Kornél, Szalay Balázs, Suhajda Szilárd, Parti András, Szombathelyi Szandra, Villám Lilla, Hegyi Norbert, Kozák Luca, Szuromi Tímea.

Jelenleg kiemelt versenyzőim: Kozák Luca gátfutó és Keszei Kíra kardvívó.

A 2019-ben életre hívott Sportmarketing Díj projekt menedzsereként örömmel láttam, hogy a sportszponzorációs és marketingkommunikációs piacba fektetett szakmai munkák ugrásszerű növekedést hoztak hazánkban.

2023-tól a Magyar Atlétikai Szövetség, Kommunikációs és Marketing igazgatójaként dolgozom.

Díjak, elismerések:

Tagság:

2020 – Magyar Sport Üzleti Szövetség – MASÜSZ (alapító – alelnök)
2018 – 2021 Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozat – MMSZ SMT (kommunikációs vezető)
2016 – 2017 Magyar Autósport Szövetség – MNASZ (média bizottsági tag)