Hogyan fejleszthető a sportkommunikáció, a média- és marketing tartalmaink, hogy a mai társadalom számára az állandósult médiazajban is hallható és látható legyen a sportoló teljesítménye, a teljesítményéhez vezető út és a szponzorációs együttműködések kreatív marketingkommunikációja.

Hazai és nemzetközi szinten számos írás, tanulmány született már sportmarketing – sportkommunikáció témában. A sportoló a sportteljesítményével építi a saját brandjét, az erős és egységes márkaként megjelenő sportolónak van esélye és lehetősége hosszútávú sikeres szponzorációs és támogatási együttműködések kialakítására és fenntartására. A fenntarthatóság klasszikus fogalmába beleértjük a stratégiai gondolkodást, az innovációt a kommunikáció és a marketing minden szintjén. A sportszervezetek számára rengeteg lehetőség kínálkozik, hogy offline és online érvényesüljenek a marketing-kommunikációs lehetőségek között integrált, innovatív módon. A végső kommunikációs stratégia elkészítésénél határozzuk meg, hogy milyen innovációs – kommunikációs eszközökkel, mely csatornákon és módszerekkel, milyen meghatározott üzenetet juttatunk el a sportoló és támogatója célcsoportjához.

Ha nem látod magad nyertesként, akkor nem tudsz úgy teljesíteni, mint egy győztes.

Zig Zigler

Kosaras Renáta - sport - marketingkommunikációs & sportdiplomáciai szaktanácsadó
sport – marketingkommunikációs & sportdiplomáciai szaktanácsadó

Sportszakmai pályafutásom

Az elmúlt 19 évben több iparági területen dolgoztam kommunikációs szakemberként. Szinte mindegyik munkámban jelen volt a sport, tudatosan alakítottam a sportkommunikációs irányvonalat. A Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozatának kommunikációs vezetője vagyok 2018 óta, és a tagozaton belül a Női Sportmarketing bizottság vezetője és alapítója, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség sportdiplomáciai tanácsadója vagyok.

Hazai sportmarketing tematikájú konferenciák, valamint a Magyar Testnevelési Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem sportmarketing vonatkozású óráinak előadója vagyok.

Korábbi diplomám mellé – szakirányú tudásom fejlesztése érdekében – 2020-ban kiváló minősítéssel szakirányú diplomát szereztem a Széchenyi István Egyetem Sportdiplomáciai szaktanácsadó szakán.

Projektek, amelyekben részt vettem

Az elmúlt években több sikeres extrém sportesemény és projekt kommunikációs vezetői feladatait láttam el. (Agyaggalamb lövő kupasorozat, Örömautóztatás beteggyerekeknek a Hungaroringen, Nitro Circus Budapest, Magyar Everest Expedíció ((Klein Dávid – Suhajda Szilárd)), Magyar Déli-Sark Expedíció (Rakonczay Gábor), PREGA konferenciák sportolói nagyköveti kommunikáció, Mozgásvilág Tesztnap, az RPM Autó- Motor Magazin Sportklub műsorában műsorvezető riporterként beszélgettem sportolókat. A marketing kommunikációs munkám során számos olimpikonnal, élsportolóval dolgoztam és dolgozom együtt különböző sportolói márka projekteken a mai napig. – Noszály Sándor, Cseh László, Pulai Imre, Nagy Norbert, Szécsi Zoltán, Igaly Diána, Knoch Viktor, Sebestyén Péter, Lukács Kornél, Szalay Balázs, Suhajda Szilárd, Parti András. A 2019-ben életre hívott Sportmarketing Díj projekt menedzsereként örömmel láttam, hogy a sportszponzorációs és marketingkommunikációs piacba fektetett szakmai munkák ugrásszerű növekedést hoztak hazánkban.

Díjak, elismerések:

  1. Marketing gyémánt – Magyar Everest Expedíció B2B kommunikáció (2017)
  2. Sportmarketing Díj, ezüst – Magyar Déli-Sark Expedíció (2019)
  3. Inspiráló Nők Díj (2018)