Bejegyzések

Déli-sark Expedíció kommunikációs háttere

Cél a földrész, ami mindenkié és senkié, az emberiség közös kincse.

Rakonczay Gábor, a világ óceánjait átevező sportoló a végtelen víz után, a végtelen jégbe indult a Déli-sark Expedíció keretein belül. 2018-as kihívása volt elérni a Déli-sarkpontot, első magyarként a kontinens partjáról gyalogosan, 930 km-en keresztül, 44 nap alatt állandó vakító fehérségben és napfényben, -25 fokban. Célja az első lépcsőfok, egy még nagyobb kihívás érdekében, amivel a világ extrém expedícióit hajszoló sportolókat megelőzve írná be a nevét, és a magyarokat az antarktiszi expedíciózás történelmébe. Az expedíció háttérét a Szalay Balázs által vezetett Sportmarketing Ügynökség adta. A Déli-sark expedíció az átlagnál magasabb rizikófaktorral rendelkező sportesemény volt, melyet a háttér csapatnak mérlegelni kellett. A sportoló pozitív értékrendet képvisel, példaképnek számít Magyarországon a soha fel nem adás, az akadályok leküzdése jól megfogható kommunikációs tartalmak voltak az expedíció során. Mindezek mellett egy országban valamiben elsőnek lenni mindenkit összefogásra és büszkeségre ösztönöz.

Az Expedíció célja: felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, a környezetszennyezésre. A sportoló értünk, velünk viszi el a magyar zászlót a világ legtávolabbi pontjára. A sportérték és teljesítmény kommunikálás mellett az emberi tűréshatárok bemutatásával, motiváló élményüzenetekkel és érzelmekkel hatottunk az emberekre. Ezen kommunikációs tartalmakat széles rétegekre fókuszált kampánnyal valósítottuk meg. Így egyszerűbb teljesítmény sportolói és magasztosabb, nemesebb célokat is megfogalmaztunk az integrált partneri kommunikációs megjelenéseinkben. Mindkettő kapcsán célcsoportokat, üzeneteket, eszköztárat, stílust határoztunk meg, konkrét tartalmakkal.

Alapirány meghatározásunk digitális expedíció kívántunk lenni, de hagyományos ATL eszközöket beleépítve. Digitális sportmarketing-stratégiára és mondanivalóteremtő insightok használatára helyeztük a fő irányvonalat. A sportmarketing stratégiánkba beépítettünk CSR-elemeket, a Zéró emisszió tájékoztatását, így kellő és megfelelő mértékű társadalmi interakciókat is létre tudtunk hozni. Kiemeltük a sportoló saját hozzáadott értékrendjét, a háttér történetét, gyerekkori álmát a nagy felfedezők nyomán, és annak megvalósulását, miáltal mindenkiben pozitív és támogató érzéseket aktiváltunk.

A sporteseményt kivitelező és koordináló Sportmarketing Ügynökség (SMA) számára fontos, hogy sportprojektjein keresztül pozitív üzenetekkel szólítsa meg a társadalmat és ezen üzenetekkel partnerei is azonosuljanak. A sikeres sporteredmény egy – egy sportprojektben pedig csak megkoronázza a marketing kampányt, örömmel dolgoztam az expedíció kommunikációs vezetőjeként, mely sportteljesítmény nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinteken is hasonló pozitív elismerésekben részesült és a sportoló bekerült abba az elit körbe, akik álltak országuk zászlajával a Föld legdélebbi pontján!

KAPCSOLODÓ BEJEGYZÉSEK