Bejegyzések

Tokióban július 24-én lobbant volna fel az Olimpia lángja

Sportolók százai ébredtek fel ma a saját ágyukban, és nem a tokiói olimpiai faluban. Az olimpia lángja jelképezi a harmóniát és a békét, most az emberiség ebbe a lángba is kapaszkodik. Védi, őrzi, hogy pontosan egy év múlva sportolók ezrei versenyezhessenek az olimpia eszméje alatt. De hogyan élték meg, és hogyan élik meg az elmúlt időszakot és az újra felkészülést sportolóink.

Parti András háromszoros hegyikerékpáros olimpikonnal, és Klopfer Csaba coach-al beszélgettem, aki többek között Andris és még számos sportoló mentális felkészülését segíti az új kialakult helyzetre.

A tények, a XXXII. nyári ötkarikás játékokra idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt egy évet halasztani kényszerült a világ. A sportvilág egyetért azzal, hogy a kialakult helyzetben helyes döntést hoztak meg a szervezők, hiszen sok versenyzőnek ellehetetlenült a felkészülése és a kvalifikációs versenyek is elmaradtak. De sokaknak ez a döntés, és a furcsa helyzet keresztül húzta számításaikat, van akinek a pályafutása végét jelenti, van akinek a felkészülését zavarja össze. De vannak szerencsés sportolók is, akiknek jól jön ez a plusz egy év, vagy azért mert még fiatal, vagy mert sérülésből épül fel.

Klopfer Csaba coach

Klopfer Csaba coach szerint is, “Ez egy igen furcsa és újszerű helyzet. Mindenkinek. Versenyzőnek, edzőknek, szurkolóknak egyaránt.” Miközben beszélgetünk egyre többször jön elő, hogy a fix pontok mennyire fontosak az életben, “Váratlan szituációkat mindenki élt már át. Ki könnyebben reagál rá, ki nehezebben. De bármivel is találkozunk az életben, sokat segít, ha vannak fix pontjaink. Ezek olyan fogódzók, amikhez tudunk igazodni, irányba tudnak minket állítani, és visszaállítják a megszokott jó alapállapotunkat. Ilyenek a sportolói célok is. “

De mi van akkor, ha elveszítjük a célunkat? Hogyan hozzuk vissza?

Parti András háromszoros olimpikon hegyikerékpáros

Parti András a negyedik olimpiájára készül, tisztában vele, hogy számára az életkora miatt is nagy a tét, hogy mikor rendezik az Olimpiát. De igyekszik pozitívan hozzáállni az eseményekhez. “Elsőre ez egy elég nagy sokk volt, de pár nap után rájöttem, hogy ha ezek a “szabályok”, akkor ezzel kell élni és kihozni belőle a legjobbat. Igazából a mellett, hogy az olimpia volt az idei nagy célom, egy teher is leesett a vállamról a halasztással. Kicsit “hátra lehetett dőlni”, ami őszintén szólva jól esett egy kis időre. Gyerekkorom óta nem voltam ennyit itthon, főleg nem tavasszal. Ennek is megvolt a maga szépsége.”

A 2021-es Tokiói Olimpia és Paralimpia Játékok kabalafigurája a kék-fehér kockás, hegyes fülű Miraitowa, ez egy szóösszetétel a japán mirai – jövő és towa – örökkévalóság szavakból áll. Ez az olimpia kicsit viseli is magán az elnevezést, ami akár titkon motivációt is adhat a sportolóknak.

“A motiváció teljes mértékben megmaradt, – teszi hozzá Andris – Az edzéseket folytattam, persze némileg másképp, hogy nem voltak versenyek. Sok áldozatot hoztam a télen, hogy az eredeti terv szerint ma máshol üljek, de valamiért így akarta a soros, kaptunk egy kis időt, ami egy felől jól jött, más felől nyilván kicsit ellenem is dolgozik. Jó lett volna ma Tokióban ébredni a Magyar csapat tagjaként, de úgy gondolom, ami késik nem múlik, most még egy évig kell teljes erővel dolgoznom, hogy méltóképp fejezem be pályafutásom és új célok lépjenek be az életembe!”

Csaba coach-ként pontosan tudja mit éreznek a sportolók, Andrással már évek óta dolgoznak együtt, a szellemi és érzelmi felkészülés ugyanolyan fontos egy sportoló életében, mint a fizikai. “Ha az Olimpia és az azon való szereplés a cél, és az pedig elmarad, akkor az kicsit olyan, mintha a talajt húzták volna ki az ember lába alól.” – folytatja Csaba beszélgetésünket. “Ezért amilyen gyorsan csak lehet, újra kell tervezni, vagyis érdemes új célt kitűzni.” Nemcsak sportolói tanácsként elmondja, hogy “Fix pont lehetek én is saját magamnak. Ha tudom, hogy képes vagyok minden helyzetből a lehető legjobbat kihozni, ez a hozzáállás a legzordabb körülmények között is jótékonyan hat.” Ha belegondolunk ez a mondat, hétköznapi emberek részére is egy fontos iránymutató. Tovább folytatva a gondolatmenetet a sportolók szemszögéből. ” Fix pontot jelenthetnek a segítők, akik lehetnek barátok, sporttársak, a családtagok, és sportolói oldalról szakemberek, edzők, coachok, mentorok. Irányt is adhatnak, de újra és újra felhívhatják a figyelmünket arra, milyen értékesek is vagyunk. Igen, akár versenyektől függetlenül is.”

Mi van akkor, ha jövőre sem rendezik meg a tokiói olimpiát

Mivel a koronavírus-pandémia olyan helyzetet teremt, hogy még egy év múlva sem lesznek meg a szükséges feltételek. Még áprilisban a tokiói szervezők úgy nyilatkoztak, hogy ha 2021-ben sem lesz olimpia, akkor nincs további tartalék tervük a további halasztásra. Akkor 111 ország állampolgárainak beutazása volt tilos Japánba. Az olimpiára 206 ország delegálna sportolókat, akiket jó esetben a szurkolóik is elkísérnek. Az teljesen egyértelmű, ha csökkentet létszámú nemzettel és a szurkolói közösség kihagyásával kerül megrendezésre az olimpia, akkor az már nem lesz ugyanaz, így értelmét veszti a játékok megszervezése. Ma már azt is tudjuk, hogy maguk a japánok is csak akkor szeretnék megszervezni az Olimpiai játékokat, ha a teljes biztonság fennáll a vírussal szemben.

Ennek fényében kérdeztem a szakembert, milyen motivációs eszközökkel lendíti át a sportolót, hogy ne az lebegjen előtte, hogy nem lesz, hanem az addig is előtte álló feladatokra tudjon koncentrálni a sportoló. “Egyszerű, ám nagyon erőteljes eszközöket is használunk, kérdések amiket felteszünk, hogy “Mit is akarunk valójában?”, majd amit válaszolunk, arra újra rákérdezhetünk, hogy “Miért is akarom én ezt valójában? Ez motivációink meglepő rétegeire segíthet rápillantani. Ezek is hozzá tudnak tenni stabilitásunkhoz, s így jelenthetnek fix pontot. De az egyik legfőbb kulcs egy sportolónál az, hogy ne csupán a főversenyen való szereplés hajtsa, ne ez legyen az egyetlen értelme a sportolásának, hanem eleve élvezze, szenvedélyesen rajongjon azért, amit csinál. Erről Kimi Räikkönen egyszer így nyilatkozott: “Ha már nem élvezem a versenyzést, abbahagyom.” Majd ezt is mondta: “Sok oka van az embernek az örömre a győzelem nélkül is.” Ez pedig azt is jelenti,

hogy egyetlen sportoló sem attól lesz valóban értékes ember, mert érmet akasztottak a nyakába, hanem azért akaszthatnak a nyakába érmet, mert eleve értékes.”

Én bízom benne, hogy jövőre lesz Olimpia, jövőre ott leszünk és Parti András háromszoros olimpikonunk, felveszi a versenyt a fiatalokkal és saját álmaival, ott kint Tokióban.