Bejegyzések

Vízilabda a Covid árnyékában, interjú Pehl Bernadettel

A lassan egy éve tartó folyamatos COVID -19 válság óriási bizonytalanságot okoz és lényeges változásokat hozott a sportiparban.  A rengeteg kérdésre nem találunk egyértelmű választ, de mindenképp meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket és előre kell tekinteni. Az elmúlt egy év nagy kérdései: Mely változások fognak fennmaradni? Hogyan fog kinézni az új világ? Hogyan alkalmazkodnak az emberek és a cégek? Mindezekre, hogy reagál a sport és mi marad meg a jelenlegi helyzetből? Hogy lehet ebben a helyzetben sporteseményt szervezni? A szurkolói magatartás, hogy befolyásolható? Még akkor is, ha a technológiai, média- és telekommunikációs vállalatok a globális járványra és annak azonnali következményeire való reagálásra összpontosítanak folyamatosan. Kulcsfontosságú stratégiai kérdéseket kell megfontolnia a sportszervezeteknek, hogy kilábaljanak a válságból, miközben bátran kell előre menniük a sport jövőjéért, nincs ez másképp Magyar Vízilabda Szövetségnél sem.

A jelenlegi covid helyzetben ezeket a témákat feszegettük Pehl Bernadettel a Magyar Vízilabda Szövetség kommunikációs vezetőjével, akik túl vannak több megszervezett BL-meccsen és már a következő fordulókat és verseny eseményeket tervezik.

Pehl Bernadett, Magyar Vízilabda Szövetség - kommunikációs vezető
Pehl Bernadett, Magyar Vízilabda Szövetség – kommunikációs vezető

Beszélgetésünk feltárja, mi változott a covid ideje alatt a Magyar Vízilabda Szövetségnél, milyen stratégiai kérdéseket kellett figyelembe venniük, azok hatásait és a legfontosabb intézkedéseket is megvitatjuk. Azt gondolom sokféle forgatókönyv létezik, és lehet, hogy még nincs mindenre válaszunk, de ha előrelátóan cselekszünk jobb helyzetbe hozzuk magunkat.

De kezdjük az elején, 2020 márciusában a covid okozta járványhelyzet miatt elkezdték felfüggeszteni a sporteseményeket. A kötelező társadalmi távolságtartás azonnal radikálisan érintette világszinten a sportipart. Így a sportesemények kapták a legnagyobb pofont, hiszen leállították a játékokat és rajongók milliói maradtak közvetítés, vagy éppen élő meccshangulat – esemény nélkül. A sporteseményekből származó bevételek – a média, a szponzorálás, a jegyértékesítés és a helyszínen történő értékesítés – eltűntek, jellemző lett a fizetéscsökkentés a személyzetnek, majd végül az elbocsájtások. Ez a fajta gazdasági leállás elhúzódó pénzügyi kihívást jelentett a sportcsapatoknak és sporteseményeknek világszinten. Gyorsan és hatékonyan kellett lépni, megtalálni a megoldást a csapatok, szurkolók és a szponzorok számára.

Az elmúlt évtizedekben a COVID – 19 válsághoz hasonlóra nem volt példa. Ahogy a sportszervezetek reagáltak és kezdenek felépülni, példátlan lehetőségek nyíltak meg előttük, hogy átértékeljék a jelenlegi helyzetet és új jövőt építsenek, amelyben boldogulhatnak. Ehhez a sportvezetőknek merészeknek kellett lenniük, kísérletezni kellett a korábban akár túlzottnak tartott ötletekkel is.

A Magyar Vízilabda Szövetség, hogy élte meg az elmúlt több, mint egy évet a covid árnyékában? Hogyan rendeztek BL-t? Milyen újításokat vezetettek be a kommunikációtokban, merre is van az előre a jelenlegi helyzetben? Az elmúlt hetekben kerültek megrendezésre többek között a Bajnokok Ligája csoportkörei, mint a LEN versenyrendszerébe tartozó sorozat. A sorozatból három fordulót az Európai Úszó Szövetséggel közösen rendezte meg az Magyar Vízilabda Szövetség. Nem kis teher hárult a magyar szövetségre, hiszen a hat csapat csoportkörén kívül a covid biztosítást és felügyeletet is nektek kellett ellátni. 

“A Magyar Vízilabda Szövetség stratégiai partnere a SOTE, professzor dr. Merkely Béla vezetésével felállt egy közel 100 fős csapat, akiknek az volt a feladata, előkészítse, lebonyolítsa és leadminisztrálja az érkező csapatoknak, közreműködőknek, LEN delegáltaknak, bíróknak az egészségügyi tesztjeit. Ez körönként közel 950 PCR, 630 antigén gyors tesztet jelent közel 370 fő résztvevőtől. Továbbá teljes buborék rendszerben zajlott a torna.“  – avat be a szervezés részleteibe Pehl Bernadett.

Az alap hatósági szabályok rögzítik, hogy a csapatok 72 óránál nem régebbi negatív teszttel léphettek be az országba, de ezek után szervezőknek a torna alatt folyamatosan kell biztosítani a tesztelést. 

“A torna alatt volt covid tesztjük és antigén tesztjük a közreműködőknek, bíróknak, szervezőknek. A legvégén pedig kaptak egy kilépő tesztet, amivel át tudtak lépni a határon. Ez a dolognak az egészségügyi része.” – fejtette ki a szakember.

A sportszakmai rész is eltért a szokásostól, “Most összesűrítette az Európai Úszó Szövetség a Bajnokok Ligáját. Egy körben több fordulót rendezünk, ez értelemszerűen, azért is van, hogy ne kelljen a csapatoknak ebben a pandémiás helyzetben annyit utazniuk, de a sportélet ne álljon le teljesen, szigorú feltételek mellett folytatódhasson a küzdelemsorozat. Így lett a Duna Aréna a helyszín, a Magyar Vízilabda Szövetség pedig a társszervező.”

Kicsit nézzünk bele a buborék rendszerbe, mert az elsődleges feladat a kommunikáció mellett a vírusmentes esemény megszervezése volt.

“Igen az esemény rendezése buborék rendszerben történt, ami azt jelenti, hogy a csapatok, közreműködők, bírók, LEN delegátusok, szervezők a torna idejére beköltöztek a margitszigeti Thermal Hotelbe, a hotel és a Duna Aréna között pedig kizárólag fertőtlenített transzfer buszokkal közlekedtek. Folyamatos teszteknek voltak alávetve a résztvevők, említettem már, hogy mennyi PCR és antigén gyors teszt került levételre. Azért ilyen nagy szám a teszteltek és a közreműködők száma, mert beletartozik a hotel és a Duna Aréna személyzete is, akik ugye találkoznak a játékosokkal. Az is egy nagyon érdekes szervezői feladat volt és a covid protokoll része, hogy a nagyszünetben a második és a harmadik negyed között, amikor a két csapat térfelet cserél, gyors takarítást kellett végezni a kispadoknál. És ha már kispadok, nem a klasszikus kispadok voltak, hanem különálló székek, ezzel is a kontaktálást kellett minimalizálni a protokollnak megfelelően. Visszatérve az elejére, úgynevezett “hibrid buborékot” hoztunk létre. Az elvárás a covid protokoll szerint, hogy negatív teszttel lehet belépniük az országba, a beköltözés előtt volt még egy teszt. A legutóbb egy pozitív eset volt, egy montenegrói játékos, és amint kiderült izolálsára került, a karantént egy budapesti szállodában töltötte elkülönítve.”

Média jelenlét és kommunikációs kihívások

A megszorítások és az összevont csoportkörök bevezetése mellett szolgálták ki a teljesen új helyzetben a médiát, mind látványban – fotózások – és mind interjúk szintjén.

“A pandémia sokkolt mindannyiunkat, a lezárások, a karantén gyakorlatilag új szabályok felállítására kötelezett nemcsak minket, hanem a LEN-t is. Meghatározásra került, hogy minden csoportkörnél csak 10 fő újságíró léphetett be az adott helyszínre. Továbbá a médiát két nagy csoportra osztottuk, szűrt és szűretlen zónára. A szűrt zónába azokat a kollégákat tettük, akik a televíziós közvetítésen dolgoztak. Akik lent voltak a medence térben és érintkeznek a sportolókkal, alá kellett vetniük magukat PCR teszteknek értelemszerűen a torna közben is. A lelátó zárt részén ültek az újságírók és a fotósok. Fotósok sem lehettek lent a medence térben. Egy fotósunk volt, értelemszerűen a LEN hivatalos fotósa, de ő bent lakott velünk a buborékban a szállodában. Itt hozzá kell tennem, hogy nagyon megértőek voltak a kollégák, sőt miután az M4sport közvetítette az egész eseményt, otthonról is tudták követni az eseményeket és tudtak tudósítani. “

Magyar Vizilabda Szövetség

Úgy látom, a szervezők, ti igyekeztetek mindenben az újságíróknak segítséget nyújtani.

“Igen természetesen, a skype, illetve telefoninterjúk szervezése folyamatos volt az esemény alatt. Csurka Gergely a LEN sajtófőnöke, minden mérkőzés után a medenceparton elkészítette az angol nyelvű interjúkat, illetve hosszabban Varga Zsolt vezetőedzővel és a meccs legjobbjával készültek anyagok. Ezek mind felkerültek az internetre és szabadon felhasználhatóvá tettük. “

VARGA ZSOLT - FTC Telekom Waterpolo - vezető edző
VARGA ZSOLT – FTC Telekom Waterpolo – vezetőedző

A jelenlegi helyzetben talán sokkal jobban átgondolt kommunikációs stratégiára volt és van szükség a jövőben is, amely kiterjeszti azokat a meglévő lehetőségeket, amelyeket esetleg korábban nem priorizáltak egy ilyen esemény alatt. Ma már elengedhetetlen, hogy kapcsolatban maradhassanak a sportesemények szervezői és a sportolók a rajongókkal, akiket most még nem hoznak össze személyesen a bajnokság eseményei. Digitális tartalmak és digitális platformok jelennek meg. Jelenleg a legjobb megoldásnak ezek tűnnek a sportipar valamennyi szereplőjének összekapcsolására. Mennyire volt erős a social médiátok a szurkolókkal való kapcsolattartásra?

“Ez volt a legizgalmasabb része a kommunikációs feladatoknak,

mert úgy általában és a vírushelyzettől függetlenül is igaz, hogy a kommunikációs iparágat bár keményen érintette ez a helyzet rengeteg olyan szegmensére rámutatott az ágazatban, amit eddig nem vagy nem elégszer használtunk. Mi, mint szövetség rögtön, ahogy tavaly bekövetkezett a pandémia helyzet, úgy döntöttünk házon belül Vári Attila elnök úrral, hogy elkezdjük a Magyar Vízilabda Szövetség különböző social media oldalait és az internetes oldalát, vagyis az offical site-ot a waterpolo.hu-t fejleszteni és a lehetőségeinkhez mérten több kontentet adunk majd ki. Meg is lett az eredménye, mert nőttek a szövetség social media aktivitásai, számai, amik a jövőben erősíthetik a szponzorációs terveinket, kiegészítő platformként olajozottan tudnak majd működni.“

Pehl Bernadett, MVLSZ - kommunikációs vezető és Vári Attila, MVLSZ - elnök
Pehl Bernadett, MVLSZ – kommunikációs vezető és Vári Attila, MVLSZ – elnök

Az újítások, amiket a szövetség bevezetett, hogy a kiemelt illetve nemzetközi meccseknél, mint például a Bajnokok Ligája torna, vagy a januári FINA férfi világliga, – amit ugyancsak a szövetség által lett rendezve Debrecenben – minden mérkőzés után hivatalos grafikával raktátok fel az anyagokat, amik színesebbé is tette az oldalatokat.

“Igen, és még tovább növeltük a rövid kis interjúk mennyiségét, az Instagramon a story kínálta lehetőségeket is maximalizáltuk, óriási kattintásszámot generálva. Ezekkel megpróbáltunk a teljes vízilabda családra rálátást biztosítani az újságíróknak, és nem kizárólag a női és a férfi felnőtt válogatottra, hanem az utánpótlás válogatottakra, a klubcsapatokra is. “

2021-ben foglalkozni kell a legfontosabb lehetőségekkel, a rajongók elkötelezettségétől a fejlett technológián át a sport társadalomban betöltött szerepéig.

Szurkolói visszajelzések

“Meglepetésünkre, azt meg kell említenem, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség social média felületeinek a követőinek a száma növekedett. Nem, hogy stagnált, vagy csökkent volna, bővült. Én ezt tényleg annak tudom be, hogy nálunk nem telt és telik el nap, hogy ne kerüljön fel valami – egy grafika, egy rövid interjú, friss hír, vízilabda hírt közlő cikk vagy –  nyilván most mi is számos újítást vezettünk be. Folyamatos a kommunikáció a sportágat kedvelőkkel. A jelenlegi, az olimpiáig tartó időszakban is folyamatosan prezentáljuk az új és tényekkel teli tartalmakat, ami remélem, hogy ugyan úgy fog tetszeni a szurkolóknak, mint az őszi nagyobb aktivitásunk.

A szurkolók mennyire voltak velünk? 2020 az olimpia éve kellett volna, hogy legyen. A mi oldalainkon némiképp ez meg is jelent, hiszen 125 éves volt december 19-én a Magyar Olimpiai Bizottság. Szeptemberben elindítottunk egy sorozatot. Minden hétvégén kitettük a magyar vízilabda egy – egy gyöngyszemét, egy – egy szép pillanatát, ami meghatározó, gyönyörű, az olimpiához kapcsolható pillanat volt. Ennyi kattintásunk tényleg csak nagy ikonok születésnapján avagy nagyszerű eredmény után van. Óriási sikere volt, nagyon sokan olvasták. Az utolsó poszt a témában, Vári Attila a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez kapcsolható, amikor is a két elnök egy nagyinterjúban búcsúzott az évtől december 19-én.

A sportolók és csapatok körében ma már egyre népszerűbb és egyre tudatosabban használt felület a social média. A szezonban az élő játékkal kapcsolatos információk a legfontosabb tartalom, amelyet a csapatok, vagy  egyénileg a játékosok adnak a rajongóknak. De a szezonon kívül is kreatívnak kell lenniük, hogy a szurkolók, követők számára készített tartalom izgalmas és érdekes legyen. A legalapvetőbb szinten sok szurkoló  szezonon kívül is szeretne naprakész maradni csapatával. Az általános csapathírek a legnépszerűbb tartalomtípus, amelyet a játékosok / edzők névsorának megváltoztatásával és sérülésekkel kapcsolatos hírek követnek. De a minőségi tartalom sem képes legyőzni a stadionélményt, a közvetlen kapcsolatot a sportolókkal. Ma már akár televízión keresztül, akár a social média platformokon is kibővített és virtuális valóságot élvezhetnek a rajongók. Szerencsére megfigyelhető, hogy a szurkolók tisztában vannak azzal, hogy mit kaphatnak csapatokból, és a csapatok pedig hűségesebb, elkötelezettebb szurkolókat.

Hogy van ez a Magyar Vízilabda Szövetségnél? Hogy támogatjátok, figyelitek a csapatokat és a sportolók egyéni social média felületeit?

 “Volt egy sorozatunk az origo.hu -val az ősz végén. Januárban Triesztben volt az olimpiai selejtező, amit a magyar női válogatott sikeresen abszolvált-kijutott az olimpiára, nem mellesleg megnyerte a tornát.  Amíg erre készültünk az origo.hu minden hétvégén akkortól, ahogy befejeztük az olimpiai sorozatunkat, elindítottuk ‘Az ismerd meg a női válogatott tagjait’ sorozatot.  Ezt például az internetes oldalon közösen, nem csupán a saját waterpolo.hu oldalunkon publikáltuk elsőként. A megjelent cikkeket a lányok osztották és vírus szerűen terjedt a social médiában. Tehát a virális kommunikáció és a virális marketing ez esetben zseniálisan működött, de ehhez kellett az, hogy megfelelőképpen előkészítsük, a szereplőket időben bevonjuk. Kellettek a sportolók, és Bíró Attila szövetségi kapitánynak is tetszett az ötlet.”

Szponzorok és a pandémia

A sportszponzorálása az egyik szektor volt, amely a leginkább változott a Covid-19 eredményeként, amikor a sport aktuális állapotáról és az előttünk álló kihívásokról beszélgetünk mindenképp meg kell említeni a sportnak ezen területét is. Sok támogató prémium mérkőzéseket, vagy eseményeket keres jelenleg. A kikényszerített szünet kellemetlen bizonytalanságot teremtett a sportipar több szereplője számára.

Ti, hogy tudtátok megtartani és megjeleníteni a támogatókat?  Mennyire voltak partnerek az elmúlt időszakban, hogy most kisebb felületek állnak rendelkezésre, hogy most nincsenek helyszíni kontaktok a szurkolókkal? Hogy állnak most hozzá egy esemény támogatásához?

A Magyar Vízilabda Szövetség szerencsés helyzetben van, főképp hogy az egyetlen olyan sportág, amely mindkét csapatával ott lesz Tokióban. Továbbá szerencsések vagyunk, hogy a támogató partnereink még ebben az ingerszegény környezetben is, de nagyon jól viselik hogy nem tudunk annyi sportolót adott esetben a rendelkezésükre bocsátani, mint ahogy az korábban volt, akár egy céges  motivációs előadásra, akár egy – egy beszélgetésre. Nyilván, amit lehet azt mi a social média felületeinken és a waterpolo.hu oldalon megpróbáljuk kiszolgálni. Kettő olyan dolgot tudok említeni, ami itt a pandémia idején hangsúlyos volt.

A Magyar Vízilabda Szövetség volt az egyetlen, amelyik nyáron versenyrendszere keretein belül megrendezhette a férfi és a női Magyar Kupát, amelynek a BENU volt a névadója, és hatalmas siker volt. A szurkolókat be lehetett engedni a Hajós Alfréd uszodába, mivel nyitott létesítmény. Az egy nagyon pozitív dolog volt a mi életünkben, szurkolókkal teli lelátók több héten keresztül.

A másik a Bajnokok Ligájához kapcsolódik. Az E.ON a Magyar Vízilabda Szövetség kiemelt partnere a BL megrendezésében. Klasszikus szponzorációs megegyezés ez, ami abban csúcsosodik ki, hogy minden tudósításnál és minden posztnál megjelennek. Illetve a helyszínen a perimeteren- a medence mellett futó reklám felületen, az E.ON értelem szerűen kicsit nagyobb mértékben kap időintervallumot, mint más támogató. A támogatóink megjelenítésére még a mixed zónában – ami ugye korlátozott módon volt használva, mint az szokott lenni, szponzorfalat használtuk a BL-ben. Ezeket tudom jelenleg kiemelni és remélem hogy ezeket sokszorosítva meg tudjuk ismételni a következő 6-8 hónapban a jó teljesítményünket partnereinkkel.  Ősztől pedig a kollégáimmal ráállunk egy olyan klasszikus média mixre, ami mindenkinek a vágya. Nekünk is az lenne a legjobb hétről-hétre, ha azon gondolkodhatnánk,milyen kreatív ötletekkel szolgáljuk ki a szponzorokat. Még egyszer hangsúlyozom: ebben a nagyon furcsa időszakban is maximálisan a sportág mellett álltak a támogatóink. “

Magyar Vízilabda Szövetés

Azt gondolom, hogy nekünk a sportiparban el kell kezdenünk gondolkodni azon a valóságon, hogy a sport a jövőben már nem úgy fog kinézni, mint amilyennek a sport eddig hagyományosan kinézett. Az olyan stratégiai alapfeladatok, mint a szponzori portfóliók felülvizsgálata és az értékelemzések kiemelt helyen szerepelnek. A sportrajongók fokozott várakozásaival és a közönség elkötelezettségének fenntartására egyre innovatívabb megoldásaival azonban reális pozitívummal tekinthetünk a jövőbe.

fotócredit: Magyar Vízilabda Szövetség