Bejegyzések

Sportolói brand, szponzoráció és márkaérték

A sport-szponzoráció a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata lett napjainkra. De ehhez a fejlődéshez hosszú és fáradságos utat kellett bejárnia, mind a sportolóknak, mind a szponzori oldal képviselőinek.

Jelenleg a szponzori támogatások egyre nagyobb hányada áramlik a sport világába. A vezető nagy márkák korán felismerték, hogy a sportolóra irányított tiszta sportoló, tiszta sport mítosza pozitívan befolyásolja a termék, cég arculatát. Ma már a vállalatok maguk keresnek ambassadornak, influencernek, partnerüknek egy – egy sportolót. A sportoló a sportsikerek által már önmagában példaképnek tekinthető, tevékenységéből és életformájából adódóan. Az erős és egységes márkaként megjelenő sportolóknak van esélyük és lehetőségük hosszútávú sikeres üzleti kapcsolatok, szponzoráció, támogatás kialakítására és fenntartására.

A sportoló a sportteljesítményével építi a saját brandjét, de ezt a brandet nagyon is befolyásolják a pályán kívüli cselekedetei.

„A sportoló egy speciális szerepkörben lévő influencer.”

A sportolókat kiemeli a többi influencer közül a hitelességük, a sportsikereik így a teljesítményükön keresztül tudnak vezető makro influencerré is válni. A sportoló lehet celebritás, véleményvezér, márkanagykövet, diplomata, vagy betölthet sportszakmai szerepkört is. A döntést mindig a sportoló hozza meg, melyik irány illeszkedik a személyiségéhez.

A sportolói branden keresztül a szponzor nem szokványos kereskedelmi szituációkban kommunikál. Céljai között lehet a termékének a pozicionálása, ezzel együtt az értékesítés növelése és nagyobb számú célcsoport elérése, de a saját cég imázsának az építése is szerves része a pozitív sport-szponzori kapcsolatoknak. A márkaépítés, a szponzoráció emotív komponense, vagyis üzenete erős érzelmi töltésű attitüdökre épül. A sportolónak a márkával megélt közös pillanatairól és a brand kreatív aktivitásáról szól. A márkaérték szinergiájának megtalálása érdekében a szponzori oldal választhatja ki a saját brandjének megfelelő üzenettel felöltöztetett sportolói együttműködést. Vagyis a klasszikus szponzori megjelenéseken keresztül, a médiafelületek szponzorálásán át, a saját sport projektek létrehozásával a vállalat együtt kommunikál a kiválasztott sportolói szerepkörrel. A lényeg minden esetben ugyanaz a közös célcsoport pozitív elérése.

Az írás a Trademagazin 2019. áprilisi számában jelent meg.

Prega
Balról jobbra: Dr. Milics Gábor – Széchenyi István Egyetem, Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület Györffy Balázs, NAK elnöke Jakab István az Országgyűlés alelnöke Bolyki Bence, a PREGA főszervezője, az Agroinform.hu portálvezetője Szécsi Zoltán, olimpiai bajnok vizilabdázó PREGA nagykövet

Szécsi Zoltán, olimpiai bajnok vizilabdázó PREGA nagykövet
Szécsi Zoltán, olimpiai bajnok vizilabdázó PREGA nagykövet
Parti András, háromszoros olimpikon hegyikerékpáros - Veresi Paradicsom támogatott, és PREGA nagykövet
Parti András, háromszoros olimpikon hegyikerékpáros – Veresi Paradicsom támogatott, és PREGA nagykövet

fotó: saját fotóanyag, PREGA